Новини
Още новини:
- Талантиадата на Илиана Балийска във Варна Мол с голям интерес от малки и пораснали, избра притежателите на титлите Мини Мис и Мини Мистър Варна 2024 26. aвгуст 2024
- Специализиран магазин за професионални танцови обувки и аксесоари „На орото“ отвори врати във Варна Мол 12. aвгуст 2024
- Призьорите на Талантиада "Мини Мис и Мини Мистър" Варна 2023 – мини фуриите на Варна 28. aвгуст 2023
- Най-големият магазин за електрически тротинетки в ЕС отвори врати във Варна Мол 26. май 2023
- Над 120 деца и младежи от Варна и региона се включиха в тазгодишния АРТ конкурс на Варна Мол 24. април 2023
Тиква от село Солник с тегло 32,800 кг е големият победител в Празника на плодородието
18. октомври 2015Сред победителите се наредиха още: Петя Иванова от Солник, отгледала цвекло с тегло 1,950 кг; Стефка Керанова от Приселци, която представи чепка грозде 1,565 кг; Светлана Караянчева от с. Здравец, която се състезаваше с патладжан 1,065 кг. Цели 5 рекорда пък постави реколтата на Савка Атанасова от с. Изгрев – ряпа 0,927 кг, червен пипер 0,142 кг, ябълка 0,418 кг, картоф 0,615 кг и глава целина, тежаща 0,960 кг.
Участниците в Празника на плодородието от читалищата в Солник и Изгрев, Добруджанска зимница и Аксаково бяха отрупали щандовете си не само с плодове и зеленчуци, но и с огромно разнообразие от кулинарни специалитети и домашна зимнина. А за представянето на аксаковските стопани кошничарят Христо Димов бе измайсторил уникален щанд-кошница, дълъг над 2 метра. Журито бе дотолкова впечатлено от изобилието, пътротата и подредбата на щандовете, че не успя да излъчи победител и награди всички състезатели.
През целия ден гостите на празника се наслаждаваха на изпълненията на Детския фолклорен състав „Китка цвете“ и формация „Детелина“ от кв. Владислав Варненчик, „Гласовете на Аксаково“, гъдуларя Илия Русинов и народната певица Пламена Петкова от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства, фолклорните групи на селата Солник и Дюлино, на бесарабските българи от певческа формация „Майчина обич“ в Белгород. Дегустациите на ястията от народната кухня провокира мнозина от посетителите да попълнят кулинарните си знания с нови рецепти, а най-любопитните опитаха да се научат да тъкат рогозки от царевична шума под вещото ръководство на майсторките от с. Изгрев.